A kiszáradást fokozó ételek és italok

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. augusztus 27. vasárnap

Kiszáradásról akkor beszélünk, ha a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, és ez a változás felborítja az ásványi anyagok egyensúlyát a szervezetben. Ez az egyensúlyhiány fáradtságot, izomgörcsöket és még súlyosabb egészségügyi szövődményeket is okozhat. Itt van néhány olyan élelmiszer, amelyek fogyasztásával akaratunk ellenére hozzájárulhatunk szervezetünk kiszáradáshoz. Így az alábbiak helyett jobb, ha keresünk olyan egészségesebb ételt vagy italt, amivel helyettesíteni tudjuk őket.

Feldolgozott élelmiszerek
Kevesen tudunk ellenállni egy kis sós nassolnivalónak, és az egy marék csipszből gyorsan kettő, majd három lesz, és még mielőtt észbe kapnánk, már meg is ettünk egy zacskónyit.
Az olyan magas nátriumtartalmú ételek, mint a csipsz, a sós perec és ropi, a pattogatott kukorica, valamint más olyan élelmiszerek, amelyek szintén magas sótartalommal rendelkeznek, növelik a szervezet folyadékszükségletét.
Ez azért van így, mert a nátrium szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyának szabályozásában.
Ha túl sokat viszünk be belőle, az kiszáradáshoz vezethet még akkor is, ha sok vizet iszunk.
Ennek elkerülése érdekében válasszunk alacsonyabb nátriumtartalmú nassolnivalót, de ami ennél is jobb, ha friss gyümölcsöt vagy zöldséget eszünk. Ezek ugyanis segítik a szervezet vízkészletének pótlását, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak a szervezetbe, amelyek segíthetnek kivédeni például a szívbetegséget és a rákot.

Alkohol
Egy hideg sör vagy egy pohár bor üdítőleg hathat egy perzselő napon, de az igazság az, hogy az alkohol az egyik leghatékonyabb vizelethajtó, melynek következtében a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit bevittünk. Ez részben azért történhet meg, mert a szervezet igyekszik kiüríteni az itallal bejuttatott egészségtelen összetevőket.
Ha mindenképpen alkoholt szeretnénk fogyasztani, a kiszáradás elkerülése érdekében minden pohár ital után javasolt egy pohár vizet is meginni, esetleg hígítsuk bőséges mennyiségű szénsavas vízzel a koktélunkat vagy a fröccsünket. Szintén hasznos és egészséges megoldás lehet, ha a túl meleg nyári napokon kerüljük az alkoholfogyasztást.

Koffeines italok
Legyen szó a reggeli tejeskávéról vagy egy energiaitalról, a koffeintartalmú italok azon túl, hogy felpörgetnek, vízhajtóként is hatnak, ami fokozott vizeletürítéshez és folyadékveszteséghez vezet, ami a szervezet kiszáradását okozhatja. Különösen igaz ez akkor, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk a koffeintartalmú italokat, ugyanis a nagy adagban bevitt koffein megnövelheti a szervezet által termelt vizelet mennyiségét. A kiszáradást úgy kerülhetjük el, ha a kávé, a tea vagy az energiaital mellé sok vizet kortyolunk.

Cukros üdítőitalok
Ellentmondásosnak tűnhet, hogy épp a szomjoltásra használt italok szárítják leginkább a szervezetünket, pedig így van, és ez épp a magas cukortartalmuk miatt van így.
Testünknek ugyanis sok vízre van szüksége a cukor feldolgozásához, éppen ezért az édes üdítőitalok valójában vizet vonnak ki a szervezetből, nem pedig pótolják a folyadékot.
Ha nem szeretnénk lemondani az édes finomságokról, tegyünk a vizünkbe gyümölcsöt, például málnát, maracuját, mangót vagy ananászt.

Magas fehérjetartalmú étrend
Bár a fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítéséhez és helyreállításához, a fehérjében gazdag étrend megterhelheti a vesét, emiatt több vízre van szüksége a szervezetünknek a salakanyagok eltávolításához. Ez a folyamat pedig kiszáradáshoz vezethet, ha nem pótoljuk kellő mennyiségben a vizet. Az egyensúlyt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is megteremthetjük.
 
Sült ételek
A magas a zsír- és gyakran magas nátriumtartalmú ételek megemésztéséhez jelentős mennyiségű vízre van szükség, így nő a szervezetünk folyadékigénye. Sokat tehetünk az egészségünk és a hidratáltságunk érdekében, ha a nyári ebédünkhöz sült krumpli helyett párolt zöldségeket vagy káposztasalátát választunk köretként.

Szójaszósz
A szójaszószok is rendkívül sok nátriumot tartalmaznak. Már kis mennyiségű szójaszósz is jelentősen megnövelheti a nátriumbevitelt, ami fokozott folyadékszükségletet és potenciális kiszáradást okozhat. Jobban járunk, ha alacsony nátriumtartalmú szószokkal ízesítjük az ételeinket, melyek készülhetnek gyógynövényekből, különböző fűszerekből és ecetekből.
(divany.hu)

You have no rights to post comments