Áttörés: megtalálhatták a Parkinson-kór okozóját
A vízzel az emberi szervezetbe kerülő Desulfivibrio baktériumok egyes fajai váltják ki az idegsejteket elpusztító fehérjék túltermelődését. A genetika is közrejátszik, de csak az esetek tizedében.
A Helsinki Egyetem Per Saris professzor vezette kutatócsapata megállapította, hogy egy közönséges vízi baktérium okozhatja a Parkinson-kórt. A felfedezést kínai tudósok reprodukálták és igazolták.
A Parkinson-kór egy gyógyíthatatlan, és ismeretlen tényezők által kiváltott, leépüléssel járó idegrendszeri betegség, amely a mozgás leromlásához és demenciához vezet. Jelenleg 8 millió embert érint világszerte.
A finn kutatók szerint a betegség okozói a Desulfovibrio nemzetségbe tartozó egyes baktériumfajok. A Desulfovibriók természetes vizekben és talajvízben élő szulfátredukáló baktériumok, amelyek kimutathatók voltak Parkinson-kórosok (és egészségesek) bélflórájában – minél súlyosabb volt a betegség, annál nagyobb számban.
Az eredmény jelentőségét az adja, hogy Parkinson-kór oka két évszázadon át minden kutatás ellenére ismeretlen volt. Az eredmények azt mutatják, hogy a Desulfovibrio baktériumok egyes fajai okozzák a Parkinson-kórt. A betegséget főként környezeti tényezők okozzák, vagyis Desulfovibrio baktériumokkal való fertőződés. Az esetek csak csekély, durván 10 százalékát okozzák gének – mutatott rá Per Saris professzor.
A Parkinson-kór mechanizmusának egyik lényeges eleme, hogy a szervezetben egészséges állapotban is előforduló ?-synuclein nevű fehérje felhalmozódik az idegsejtekben, és Lewy-testeknek nevezett zárványokká összeállva működésképtelenné teszi és elpusztítja azokat.
A kutatók az egészséges és beteg páciensek bélflórájából gyűjtött Desulfivibrio baktériumokat az emberi fehérje előállítására alkalmassá tett génmódosított Caenorhabditis elegans fonálférgeken tesztelve megfigyelték az ?-synuclein fehérjék csomóinak megjelenését. Azt is megállapították, hogy a parkinsonosokból elkülönített baktériumok sokkal erőteljesebben idézték elő az abnormális fehérje kiválását.
Egyelőre nem tisztázott, hogy az azonosított baktériumfajok pontosan milyen módon váltják ki a fehérjék túltermelését, de a rendelkezésre álló ismeretek alapján már elkezdődhet a Desulfovibrio elleni terápiás módszerek fejlesztése.
Lehetőségünk van a káros Desulfovibrio baktériumok hordozóinak kiszűrésére. Megcélozhatjuk és eltávolíthatjuk őket a bélflórából, amivel enyhíthetjük a Parkinson-kór tüneteit és lassíthatjuk a betegség előrehaladását – mondta Per Saris professzor.
Amint a Desulfovibrio baktériumokat kiirtottuk a belekből, leáll a bél sejtjeiben az ?-synuclein termelése, ami innen prion fehérjeként működve jutna el az agyba – vélekedett a tudós. Ha elképzeléseit embereken végzett vizsgálatok is igazolják, az akár más degeneratív idegrendszeri betegségekre nézve is jelentős, nagy horderejű felfedezésnek bizonyulhat.
(index.hu)